Politiek, maak de juiste keuzes en blijf af van hardwerkende zorgprofessionals!

Veel dividend, te weinig personeel, allemaal holdings en bv’s waar geld naartoe gesluisd wordt; de controle op zorgfraude neemt af en het probleem wordt groter.

juiste keuzes


Frauderende zorgbedrijven hebben vrij spel
Op dit moment wordt er heel veel aandacht gegeven aan de handhaving van zzp-ers in de zorg waarvan wij zien dat het grootste gedeelte goedwillende en hardwerkende zorgprofessionals zijn die een essentiële en noodzakelijke bijdrage leveren in en aan onze zorgsector. Ondertussen hebben frauderende zorgbedrijven vrij spel en kunnen doorgaan met het maken van bizarre winsten en uitkeringen. VZOZ vindt het belangrijk om te laten zien dat dezelfde partijen die zzp-ers in de zorg beoordelen, op een ander dossier zorgcowboys de kans blijven geven om publiek geld uit de zorg te halen.

Daling van signalen is geen goed nieuws
Bij het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) worden signalen over zorgfraude verzameld door 9 partners in dat knooppunt. Goed om vooraf in dit verhaal te weten is dat een (1) van die partners de Belastingdienst is. Vanaf 2019 worden er vanuit het ministerie van VWS harde toezeggingen gedaan om zorgfraude aan te pakken. Vanaf datzelfde jaar tot 2022 daalt het aantal binnengekomen signalen over zorgfraude met bijna de helft. Je zou in eerste instantie denken dat dat goed is, maar het tegendeel blijkt uit een artikel vandaag van Pointer. Een woordvoerder van het IKZ: “De daling in signalen betekent niet dat er minder zorgfraude is, maar instanties delen onderling (!) minder signalen”.

Kwetsbare mensen zijn het slachtoffer
Vervolgens publiceerde de Algemene Rekenkamer in 2022 een rapport waarin werd geconcludeerd: “De bestrijding van fraude werkt in de praktijk niet of nauwelijks. In veel gevallen waar de signalen zeer sterk zijn, worden nauwelijks resultaten geboekt. Zelfs als fraude wél werd aangetoond, leidde dit er meestal niet toe dat de fraudeur ermee stopte”. En nu in 2024 lijkt er niks te zijn veranderd. Een lid van het college van de Algemene Rekenkamer zegt: “De signalen die we hebben, stemmen ons niet hoopvol dat het nu beter gaat. Het is pijnlijk dat er heel veel publieke instanties kijken hoe ze fraude kunnen stoppen, maar dat de aanpak niet of nauwelijks effectief is en dat kwetsbare mensen daar het slachtoffer van zijn”. Daarbij stelt het IKZ vast dat fraudeurs steeds innovatiever worden om fraude te plegen: “Zorggeld wordt verstopt in de boekhouding door bijvoorbeeld het investeren in vastgoed, uitkeren van winst aan allerlei bv’s of directie, of er worden ongeloofwaardig hoge kosten berekend voor kantoorartikelen”.

Verleg de focus op de echt belangrijke zaken
Inmiddels is zorgfraude bij en door zorgbedrijven opgelopen tot 10 miljard euro en wordt dit probleem alleen maar groter. Publieke instanties grijpen niet of nauwelijks in en lopen steeds verder weg van de werkelijke echte schadelijke schijn- en criminele constructies. VZOZ vind dat de politiek zich hierop moet richten -de echt belangrijke zaken- en moet afblijven van hardwerkende zorgprofessionals die een enorm mooie en onmisbare bijdrage leveren aan de zorg.

Ben jij zelfstandig ondernemer in de zorg? Word dan lid van VZOZ – Vereniging Zelfstandig Ondernemers in de Zorg. Lid worden van VZOZ doe je via deze link.

Deel dit artikel

Dit artikel heeft ook in onze nieuwsbrief gestaan. Blijf op de hoogte.