De aanpak van schijnzelfstandigheid: De zorgsector vraagt om hele nauwkeurige beslissingen
De Volkskrant publiceerde afgelopen maandag een artikel waarin onder andere René Dongelmans vertelt waarom hij kiest voor het zzp-schap en waarom hij niet meer anders zou willen: ‘Als ze mij weer in loondienst dwingen, ga ik de zorg uit’.

Enorme onrust
Het artikel gaat in op de voor, tegens en risico’s aangaande de komende opheffing van het handhavingsmoratorium van de wet DBA en de nog verder liggende concept-wet VBAR. Zowel de wet DBA -waarvoor een ‘nieuwe’ poging mét handhaving per 01-01-2025- alsmede de toekomstige opvolger daarvan; de wet VBAR, zouden moeten zorgen voor meer duidelijkheid vooraf. Alleen lijkt het tot nu toe, net als 8 jaar geleden, alleen maar te resulteren in een enorme onrust en niets meer dan onduidelijkheid.
Nauwkeurige beslissingen
Voor een sector als de zorg met een grote uitstroom, een alsmaar teruglopende instroom en een forse toenemende zorgvraag zou volgens VZOZ heel zorgvuldig omgegaan moeten worden met hoe we ervoor moeten zorgen dat de zorgprofessionals díé nog aan het werk zijn te kunnen behouden ongeacht de arbeidsrelatie. Een jachtige handhaving op een wet uit 2016, met een toen ook nog heel andere verhouding in de (zorg)arbeidsmarkt lijkt ons een allesbehalve gepaste oplossing daarvoor. Mensen die bewust kiezen voor zelfstandig ondernemerschap en vervolgens worden teruggedrongen in loondienst werkt niet. Deze (meeste) ondernemers gaan dan iets anders doen, maar willen blijven ondernemen. Zij willen niet terug in loondienst, laat staan in de slechte werkomstandigheden die er al jaren zijn in de zorg en zelfs steeds verder achteruitgaan. VZOZ is voorstander om via een constructieve aanpak het verschil tussen schijnzelfstandigheid en bewust zelfstandig ondernemerschap aan te tonen en ervoor te zorgen dat zorgprofessionals kunnen werken op een manier die bij ze past, maar wel via een route die alle essentiële onderdelen van de (moderne) arbeidsmarkt en de zorgsector grondig in kaart brengt en daar dan vervolgens ook naar handelt. De zorgsector is onverdeeld een kwetsbare sector en dat vraagt om hele nauwkeurige beslissingen. Uiteindelijk hebben we elkaar allemaal nodig. Nu, maar zeker in de toekomst.
Waardevolle bewegingen
We zien gelukkig ook waardevolle beweging; met het Fiscaal Kompas ZZP Zorg lijken werkgevers in de zorg te zoeken naar een constructief veilige manier om zelfstandig ondernemers in de zorg in te kunnen (blijven) zetten en kamerlid Thierry Aartsen van de VVD zei vorige week in een podcast: “We hebben inmiddels 1,2 miljoen zzp’ers. Mijn overtuiging is dat het gros van die mensen gewoon in alle vrijheid zelfstandig wil werken. Dan gaan we niet meemaken dat, omdat we een handhaving hebben, we mensen in een hokje gaan duwen en een moralistisch gedwongen werknemer laten zijn, terwijl ze zelf zeggen: ‘Laat mij nou gewoon zelfstandig werken’.”
Ben jij zelfstandig ondernemer in de zorg? Word dan lid van VZOZ – Vereniging Zelfstandig Ondernemers in de Zorg. Lid worden van VZOZ doe je via deze link.
Deel dit artikel