Een kwart van de verzorgenden denkt aan stoppen in de zorg
‘Als ik thuis ben, ben ik helemaal kapot’, ‘Geen tijd voor pauze…’, ‘Ik ben net geopereerd en krijg de rust niet om te herstellen’, ‘Planners bellen of appen je elke vrije dag of je kunt komen werken’, ‘Er wordt je een schuldgevoel aangepraat, zodat je je niet ziek durft te melden’, ‘Ik heb een contract van 20 uur en ben hier 5 dagen mee bezig’.

Schokkende resultaten
Wat denk jij als je dit leest? Dit zijn de reacties op een enquête door vakblad TVV onder 1.882 verzorgenden in de VVT met de hoofdvraag: Hoe goed houd jij je werk op dit moment vol? De resultaten zijn schokkend, een opsomming:
27 procent van de verzorgenden in de VVT denkt eraan om te stoppen met hun werk, 71 procent van hen wil de zorg volledig de rug toekeren en een baan in een andere branche zoeken. 39 procent geeft aan op omvallen te staan door de hoge werkdruk, 38 procent van de verzorgenden voelt zich ondergewaardeerd en niet gehoord, 91 procent van de verzorgenden aan niets te merken van maatregelen om verzorgenden te behouden voor de zorg. Volgens 84 procent van de respondenten is de situatie voor verzorgenden de afgelopen jaren alleen maar slechter geworden.
Strategisch plannen
In het artikel worden zzp’ers in de zorg ook aangehaald waarbij de verzorgenden aangeven dat de inzet van zzp’ers niet altijd voelt als de perfecte oplossing. In de reacties valt onder meer te lezen: ‘Zzp’ers kennen de bewoners niet goed, waardoor mensen met dementie onrustig zijn.’ Toch ziet zelfstandig ondernemer en verpleegkundige Daan van VZOZ dit anders: ‘Ik voel een maatschappelijke verantwoordelijkheid en daarom werk ik in onze buurt enerzijds voor verschillende thuiszorgorganisaties en anderzijds in verschillende intramurale zorginstellingen. Regelmatig zie ik cliënten verhuizen vanuit de thuissituatie naar een opname in een instelling. Omdat ik cliënten in de thuissituatie heb gezien, meestal in betere (cognitieve en conditionele) omstandigheden, weet ik juist heel goed wie de cliënt écht is. Het is dan heel waardevol om de kennis van die achtergrond te kunnen gebruiken en overdragen, dat brengt vertrouwen en rust met zich mee voor de cliënt, naasten en zorgprofessionals. Het is maar net hoe je het organiseert… Nu is dit een vrij specifiek voorbeeld, maar uiteindelijk heeft het alles te maken met strategische planning…’
De werkdruk wordt niet minder
De hoofdredacteur van TVV reageert op de enquête en vertelt de omstandigheden van verzorgenden diep triest te vinden, maar niet verrassend: ‘We weten al een tijdje dat de werkdruk voor verzorgenden immens hoog is, mede door het hoge ziekteverzuim. Toch gebeurt er blijkbaar te weinig om deze werkdruk te verlichten. Dit zijn de mensen die voor onze geliefden zorgen: opa’s, moeders, partners. We zouden ze moeten koesteren, maar veel verzorgenden voelen zich juist uitgebuit’.
Ben jij zelfstandig ondernemer in de zorg? Word dan lid van VZOZ – Vereniging Zelfstandig Ondernemers in de Zorg. Lid worden van VZOZ doe je via deze link.
Deel dit artikel