Blog van René: de zorgmedewerker kan geen kant uit

Voorzitter René Dongelmans schreef kort geleden een blog voor het online service platform ZZP-erindezorg.nl. Volgens René wordt de kans op een zorginfarct steeds groter, omdat zorgmedewerkers zowel binnen als buiten een dienstverband zo langzamerhand geen kant meer uit kunnen.

Het is een droevige zaak dat de twee demissionaire ministers van het ministerie van VWS en SZW er alles aan lijken te doen om de tekorten in de zorg te laten oplopen en daarmee een zorginfarct veroorzaken. Ze krijgen daarbij onverwacht veel steun van de net aangetreden Tweede Kamer.


Is €2,5 miljard voor middeninkomens zorg teveel?
Minister Helder (VWS) heeft afgelopen week aangegeven dat ze de bestaande loonkloof voor de zogenaamde ‘middeninkomens’ niet gaat dichten. Verzorgenden en verpleegkundigen hebben het nakijken, met gevallen van 20% tekort aan inkomen in vergelijking met andere sectoren. Volgens minister Helder is de reden voor de blokkade eenvoudig: het kost teveel geld. Voor haar besluit vond zij eenvoudig een meerderheid in de Tweede Kamer. De beslissing neemt structureel € 2,5 miljard extra aan loonkosten met zich mee. Dit is in absolute zin natuurlijk veel geld. Tegelijkertijd is dit maar erg relatief.

€10 miljard voor ASML: ‘Redt 160.000 banen’
Op dit moment breekt burgemeester Dijsselbloem (voormalig minister van Financiën) een lans voor het behoud van ASML in Nederland. ASML dreigt zich namelijk in het buitenland te vestigen wanneer de overheid niet over de brug komt met een investering van zo’n € 10 miljard. Zonder de investering zouden 160.000 banen op de tocht staan, in de vorm van werknemers van ASML en haar toeleveranciers. In dit voorbeeld mag een aantal medewerkers wel degelijk een forse kostenpost met zich meebrengen. Waarom mag dit in de zorg dan niet?

Hoeveel banen redden we voor de zorg?
Iedere maand verlaten zo’n 25.000 zorgprofessionals in loondienstverband vroegtijdig de zorg. Zij stoppen in verband met tekortschietende werkomstandigheden, hoge werkdruk en onvoldoende loon. Dat zijn 300.000 werkenden per jaar. Daarnaast is er de groep zelfstandigen, waar ik zelf ook deel vanuit maak. Zo’n 200.000 zorgprofessionals kiezen er inmiddels voor om zelfstandig te werken. De redenen hiervoor zijn gekoppeld aan het dienstverband, zo laat onderzoek zien. In loondienst word je onderbetaald. Toch wil demissionair minister van Gennip (SZW) het liefst van deze groep af. Het leeuwendeel van de zelfstandigen geeft aan de zorg te verlaten als van Gennip haar nieuwe arbeidswet er doorheen krijgt. Opgeteld staan honderdduizenden banen in de zorg onder druk.

De zorgmedewerker kan geen kant uit
Zou jij in een baan blijven werken die structureel te weinig inkomen oplevert? Zou jij in de zorg blijven als je niet kunt werken op een manier die bij je past? De zorgmedewerker kan inmiddels geen kant meer uit. In de zorg werken 1,3 miljoen mensen. Mijn standpunt is dat beide ministers met vuur spelen. Als de zorgmedewerker geen kant uit kan, hebben cliënten en patiënten in alle sectoren straks het nakijken. Demissionaire minister Helder (VWS) vermijdt een besluit over een gezond loon omdat ze ‘demissionair’ is, zo geeft zij aan. Minister van Gennip (SZW) ziet in diezelfde demissionaire status geen enkele belemmering om wetgeving te bedenken om het zzp-schap in de zorg tegen te gaan. Ik constateer dat landelijk politici een grote mate van handelingsverlegenheid combineren met onzorgvuldig handelen. De hoop is gevestigd op het nieuwe kabinet. Gaan we de gigantische leegloop aan zorgprofessionals stoppen en krijgt behoud van zorgprofessionals een kans? Loondienst of zzp zou hierbij niet uit mogen maken.

Ben jij een zelfstandig ondernemer in de zorg? Word dan lid van VZOZ – Vereniging Zelfstandig Ondernemers in de Zorg en geef jezelf een stem. Lid worden van VZOZ doe je via deze link.

Bron: zzp-erindezorg.nl

Deel dit artikel

Dit artikel heeft ook in onze nieuwsbrief gestaan. Blijf op de hoogte.