Echte zelfstandig ondernemers in de zorg hebben goede bevoegd- en bekwaamheden en transparant handelen centraal staan

Een drie pagina’s tellend artikel over geldbeluste zzp’ers in de zorg, een burgemeester die de hele groep zzp’ers als potentieel verdacht weg zet en de demissionair minister van VWS die tijdens een debat in een verklaring aangaf dat het sterk aantal toegenomen (diploma)fraudeurs in de zorg een gevolg is van het zzp-schap. De negatieve uitspraken deze week over zzp’ers in de zorg waren niet mals.


De goeden lijden onder de slechten
“Snel geld verdienen”, “vraag zzp’ers niet om iemand te wassen” en “zzp’ers zijn respectloos naar de mensen” afgebeeld met een illustratie van een zzp’er die in een splinternieuwe Ferrari naar de personeelsingang van een zorgorganisatie rijdt, viel gisteren te lezen in BN De Stem. Het artikel gaat met name over ongewenste gevolgen van zzp’ers in de zorg; door veel verloop van vaste medewerkers zouden zorgorganisaties te veel afhankelijk zijn van zzp’ers waarvan het echte ‘zorghart’ ontbreekt, die drie diensten achter elkaar werken om duizenden euro’s per maand binnen te harken en die alleen aandacht hebben voor hun dure nieuwe iPhone. Een interim-directeur zegt dat meteen te willen nuanceren: “We hebben veel goede zzp’ers die een heel waardevolle bijdrage leveren, maar we hebben hier wel gezien dat de goeden onder de slechten lijden”. Een zakelijk zzp ondersteuner vult aan: “Zzp’ers die het voor het geld doen, haken uiteindelijk toch af. Want als zzp’er ben je ondernemer en moet je alles zelf regelen, van belastingen tot verzekeringen”.

Meer zorgpersoneel met valse diploma’s en VOG’s
In een ander bericht deze week herhaalde de burgemeester van de gemeente Ede zijn boodschap van vorig jaar: “Criminelen blijven zich uitgeven als zzp’er in de zorg”. Het aantal zorgmedewerkers dat met een vals diploma of VOG aan de slag ging is in 2023 namelijk gestegen. Een mogelijke verklaring voor de stijging is volgens de IGJ, omdat zij zorgaanbieders in 2023 opriep om diploma’s en VOG’s te controleren, maar zegt IGJ: “Het kan ook zijn dat mensen vaker proberen te gaan werken met valse diploma’s of verklaringen”. Echter deze burgemeester maakt geen onderscheid en legt de schuld direct neer bij de zzp’ers in de zorg. Demissionair minister Helder van VWS gaf deze week in een debat ook een verklaring voor het sterk aantal toegenomen (diploma)fraudeurs: “We zien dat we op dit moment te maken hebben met een enorme krapte in de zorg en met heel veel inzet van personeel dat niet in loondienst is”.

VZOZ is volledig gekant tegen fraude en criminaliteit in de zorg
De bezorgdheid over toenemende (diploma)fraude en criminaliteit in de zorg groeit. Deze signalen ontkennen we niet, integendeel, VZOZ is volledig gekant tegen fraude en criminaliteit in de zorg en wij vinden deze berichten dan ook schrikbarend en verontrustend. Maar om onze groep ondernemende collega’s als potentieel verdacht weg te zetten, omdat er mensen rondlopen die daar niets te zoeken hebben, doet de groep tekort. Als een crimineel zich uitgeeft als zzp’er, wil dat niet zeggen dat zo iemand onderdeel uitmaakt van de groep zzp’ers in de zorg. Er is een gebrek aan controle en handhaving in de zorg wat maakt dat criminelen gebruik maken van de ruimte die er ligt om te frauderen. Zorg ervoor dat je controleert en handhaaft. Zorgaanbieders zijn eindverantwoordelijk voor het leveren van goede zorg en zij zijn ook verantwoordelijk voor het aannemen of inhuren van zorgpersoneel met de juiste kwalificaties volgens de zogenaamde vergewisplicht.

Tegengaan van fraude in de zorg
We zien dat er stappen worden gezet om fraude in de zorg tegen te gaan zoals bij het vervalsen van VOG’s en dat is goed nieuws. De VOG is straks niet meer alleen in papieren vorm te ontvangen, maar ook digitaal met een verborgen beveiliging en kan hierdoor gecontroleerd worden op echtheid door cliënten, opdrachtgevers en bemiddelaars. Een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen valse VOG’s. Daarnaast zien we ook bij bemiddelaars dat zij steeds meer actieve maatregelen gaan nemen om valse documenten te detecteren en ervoor te zorgen dat zij betrouwbare zelfstandig ondernemers in de zorg selecteren. Want echte zelfstandig ondernemers in de zorg hebben juist goede bevoegd- en bekwaamheden en transparant handelen centraal staan.

Ben jij een echte zelfstandig ondernemer in de zorg? Word dan lid van VZOZ – Vereniging Zelfstandig Ondernemers in de Zorg. Lid worden van VZOZ doe je via deze link.

Deel dit artikel

Dit artikel heeft ook in onze nieuwsbrief gestaan. Blijf op de hoogte.