Koester zzp’ers en investeer in een goede samenwerking

Een mooi artikel in BN De Stem over het zzp-schap. In plaats van het zzp-schap af te schaffen, moeten organisaties juist investeren in een goede samenwerking met zzp’ers.


Win-win voor opdrachtgever en zzp’er

Deze oproep doen drie docenten van de Tilburgse universiteit. Want zeggen zei: “Met zzp’ers haal je flexibiliteit in huis en zzp’ers zijn een bron van ervaring en expertise. Flexibiliteit is vaak ook voor zzp’ers een reden om bewust te kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap, omdat ze zo zelf kunnen bepalen waar, wanneer en met wie ze werken”. We zien dat onder zelfstandig ondernemers in de zorg dit één van de 3 grootste redenen is om de overstap te maken naar het zzp-schap. “Het biedt de mogelijkheid een kijkje te nemen in verschillende keukens en een grote variatie in werkzaamheden te ervaren. Deze opgedane kennis en ervaring kan vervolgens weer meegenomen en gebruikt worden bij andere (zorg)organisaties die hen inhuren”. Door samen in gesprek te gaan om te bekijken of een opdracht als zodanig ingericht kan worden dat de kennis van de zzp’er nog meer ontplooit, draagt dit bij aan de productiviteit en de betrokkenheid van de zzp’er. Dit levert een waardevolle win-win op voor zowel de opdrachtgever als de zzp’er.

Duurzame loopbaan als ondernemer
“Er is een grote groep zzp’ers die zich aangetrokken voelt tot ondernemerschap en zij ambiëren een duurzame loopbaan als ondernemer. Deze zzp’ers willen hun zaken goed op orde hebben zoals investeren in eigen ontwikkeling, een bij de werk- en privésituatie passende verzekeringsoplossing(en), voldoende buffer voor als het even tegenzit en een tarief gebaseerd op goed tariefonderzoek”.

Een modern perspectief op de arbeidsmarkt
De docenten adviseren werkgevers om werk te maken van goed werkgeverschap voor de mensen die in loondienst willen werken. Kiezen mensen bewust voor het zelfstandig ondernemerschap? Bied ze dan de ruimte. Zelfstandig ondernemers dwingen (terug) in loondienst te gaan, is niet de oplossing. Vanuit een modern perspectief op de arbeidsmarkt verhogen we de productiviteit, betrokkenheid en misschien nog het belangrijkst, het werkgeluk van alle werkenden in (zorg)organisaties.

Kom zelf op voor jouw belangen als zelfstandig ondernemerschap in de zorg
Ben jij zelfstandig ondernemer in de zorg? Sluit je aan bij VZOZ – Vereniging Zelfstandig Ondernemers in de Zorg, dé onafhankelijke ledenvereniging voor en door zelfstandig ondernemers in de zorg. Als lid van VZOZ laat je zien dat jij vorm geeft aan jouw toekomst en werkt aan je ondernemerschap door zélf op te komen voor jouw belangen.

Lid worden van VZOZ doe je via deze link.

Deel dit artikel

Dit artikel heeft ook in onze nieuwsbrief gestaan. Blijf op de hoogte.