De loonkloof wordt niet gerepareerd en dat maakt de zorgsector blijvend onaantrekkelijk

Branchevereniging ActiZ ziet het verhogen van de salarissen in de zorg als enige oplossing voor het tekort aan zorgpersoneel. Een AZW-prognosemodel vertelt dat er over 10 jaar bijna 80.000 openstaande vacatures zullen zijn. Dat heeft onder andere te maken met de dubbele vergrijzing; naast de toenemende vraag aan zorg, gaan binnen 10 jaar 142.000 zorgprofessionals alleen al die werkzaam zijn in de VVT met pensioen, dat is bijna 30 procent in deze sector.


De loonongelijkheid is schrikbarend groot

Zoals VZOZ ook in één van haar standpunten schrijft lopen zorgprofessionals steeds harder tegen een loonkloof aan. Deze beschamend grote historische loonkloof van 6 tot 9 procent wordt maar niet gerepareerd en ook dit maakt de sector blijvend onaantrekkelijk. De loonongelijkheid met bijvoorbeeld het onderwijs is schrikbarend groot.

Met als gevolg dat scholieren niet meer voor de zorg kiezen, de instroom stagneert en steeds meer medewerkers er over nadenken om de zorgsector te verlaten. De laatste jaren bedraagt de vroegtijdige uitstroom gemiddeld maandelijks 25.000 zorgprofessionals en slechts 2.500 daarvan blijven nog voor de zorg behouden in de vorm van zelfstandig ondernemerschap en pakken daarmee zelf de regie terug. Een van de hoogst genoteerde redenen voor de overstap naar het zzp-schap is het zelf kunnen bepalen hoeveel je werkt. Want zelfstandig ondernemers in de zorg verdienen niet meer omdat ze netto meer overhouden, maar omdat ze meer werken en minder ziek zijn. Onderzoeken wijzen uit dat zzp’ers veel minder ziek zijn, veel meer werkplezier ervaren en veel meer tevreden zijn over hun werk(omstandigheden).

Maar alleen de loonkloof herstellen is niet genoeg
Naast het herstellen van de loonkloof moet er veel meer gebeuren op onderwerpen zoals zeggenschap, invloed, inspraak, administratieve lastenvermindering, structurele roosterproblemen en werk-privé balans. Want de omstandigheden van zorgmedewerkers in loondienst verbeteren niet en de politiek durft het niet aan om de zorg ingrijpend te veranderen. Werkgevers blijken medewerkers (nog) geen veilige en gezonde werkplek te bieden; de werkdruk wordt onhandelbaar. Voor zorgmedewerkers is het resultaat uiteindelijk slecht werkgeverschap. VZOZ ziet dat het werken als zelfstandig ondernemer op dit moment meer bestaanszekerheid biedt.

Zelfstandig ondernemer in de zorg? Word lid van VZOZ!
Heb jij de overstap gemaakt naar het zelfstandig ondernemerschap in de zorg om de regie in jouw vak terug te nemen? Pak die regie dan ook in je eigen vertegenwoordiging en zorg dat je voor jezelf praat. VZOZ is voor en door zelfstandig ondernemers in de zorg Sluit je aan bij VZOZ – Vereniging Zelfstandig Ondernemers in de Zorg.

Lid worden van VZOZ doe je via deze link.

Deel dit artikel

Dit artikel heeft ook in onze nieuwsbrief gestaan. Blijf op de hoogte.