Verontrustende signalen over de voortekenen van nog meer bezuinigingen in de zorg

Deze week publiceerde FNV Zorg & Welzijn een enquete onder bijna 3.000 werknemers in de gehandicaptenzorg die verontrustende signalen geeft over de voortekenen van (nog meer) bezuinigingen in de zorg; een toename van de werkdruk, minder uren ingeroosterd worden dan in het contract staat, waardoor de werk-privé balans nog meer onder druk komt te staan en de cliënt krijgt alleen nog basiszorg. Steeds meer medewerkers denken erover na om de sector te verlaten.


Werkgevers kijken niet kritisch naar eigen werkgeverschap
Een persoonlijk begeleider vertelt: “Wij hebben belangrijk en mooi werk waar onze samenleving niet zonder kan en willen niet dat ons werk kapot bezuinigd wordt. Al die bezuinigingen veroorzaken onzichtbaar leed zowel bij werknemers als cliënten”. In deze enquête blijken werkgevers medewerkers geen voldoende veilige en gezonde werkplek te bieden; de werkdruk voor vaste medewerkers verbetert niet, loopt op en wordt onhandelbaar terwijl de krapte op de arbeidsmarkt extreme vormen aanneemt.

Je zou zeggen dat werkgevers kritisch naar het eigen werkgeverschap zouden moeten kijken, maar de hoogst genoteerde reden die werknemers van hun werkgevers te horen krijgen zijn hoge kosten voor zzp. Ook hier krijgen de zzp’ers in de zorg weer eenvoudig de schuld van de hogere kosten, maar tegelijkertijd zijn zorgorganisaties jaarlijks vele miljoenen euro’s kwijt als gevolg van verzuim, verloop en vroegtijdige uitstroom van medewerkers in loondienst. Als deze kosten samen met de personeelskosten in de vergelijking met inhuur van de zzp’er worden meegenomen, laten ons een aantal gevalideerde kostprijsmodellen zien dat de zzp’er onderaan de streep niet duurder is dan een medewerker in loondienst.

Werken als zelfstandig ondernemer biedt op dit moment meer bestaanszekerheid
In een factsheet die bij deze enquête hoort staat dat er steeds minder tijd is voor persoonlijke aandacht voor de cliënt, om spontane leuke dingen te doen, voor activiteiten, persoonlijke hygiëne en zelfs minder tijd voor het vieren van verjaardagen. Een eerdere peiling liet zien dat idealen verdwijnen bij veel zorgmedewerkers in dienstverband. VZOZ ziet dat de omstandigheden van zorgmedewerkers in loondienst niet verbeteren. Voor zorgmedewerkers is het resultaat uiteindelijk slecht werkgeverschap. Om die reden verlaten elke maand 25.000 zorgprofessionals vroegtijdig de zorg. Daarvan blijven 2.500 voor de zorg behouden in de vorm van zelfstandig ondernemerschap. Betere zorg kunnen bieden is één van de grootste redenen om de overstap naar het zzp-schap te maken. VZOZ ziet dat het werken als zelfstandig ondernemer in de zorg op dit moment meer bestaanszekerheid biedt.

Deze week is er een commissiedebat over het arbeidsmarktbeleid in de zorg.

Sluit je aan bij VZOZ!
Heb jij de overstap gemaakt naar het zelfstandig ondernemerschap in de zorg om de regie in jouw vak terug te nemen? Pak die regie dan ook in je eigen vertegenwoordiging en geef jezelf een stem. Hoe meer leden VZOZ heeft, hoe krachtiger die stem wordt. Sluit je aan bij VZOZ – Vereniging Zelfstandig Ondernemers in de Zorg.

Lid worden van VZOZ doe je via deze link.

Deel dit artikel

Dit artikel heeft ook in onze nieuwsbrief gestaan. Blijf op de hoogte.