Concept zzp wet komt nog meer onder druk te staan

In een kamerbrief laat minister van Gennip weten dat de geplande publicatie van haar concept zzp wet in het eerste kwartaal van 2025 niet langer realistisch is. De ingangsdatum van 1 januari 2026 is daarmee onzeker en komt nog meer onder druk te staan. De zorgsector wacht ook op het vervolg van het fiscaal kader zzp zorg.

Zzp’ers zitten al jaren in onzekerheid
De internetconsultatie op deze concept-wet resulteerde in een groot aantal negatieve reacties. Vooral zzp’ers lieten van zichzelf horen, maar ook werkgevers(koepels) waren opvallend negatief. Vanuit de Tweede Kamer hebben een aantal partijen aangegeven niet gelukkig te zijn met de criteria in de concept-wet om te bepalen of iemand ingehuurd kan worden als zzp’er. Deze partijen riepen op om de concept-wet te splitsen en het deel dat gaat over de beoordeling van de arbeidsrelatie over te laten aan een nieuw kabinet. Maar de minister voelt daar niet veel voor en zei het wetsvoorstel gewoon verder uit te werken, dat er een volgende versie komt en dan daarover weer verder gepraat kan worden. In een artikel van RTL Nieuws zegt Roos Wouters, oprichter van De Werkvereniging: “Zzp’ers zitten nu al jaren in onzekerheid. Dat is een slechte zaak. En dat komt puur, omdat het kabinet zelfstandigen weer in een vast contract wil duwen”.

Standpunt VZOZ
VZOZ vind deze concept zzp wet een overbodige en zelfs zeer schadelijke wet en ziet het als een potentieel gevaar voor maatschappelijke schade, dit beschrijven wij ook in één van onze standpunten. Deze wet is wederom een voorbeeld van hoe de politiek tegenwoordig haar burgers dingen oplegt en de burgers in een door hen bepaald keurslijf dwingt. Voor VZOZ is het duidelijk dat de toename van zelfstandig ondernemers in de zorg een duidelijk oorsprong heeft; de loonkloof, de verstoorde werk-prive balans en het gebrek aan eigen regie geeft zoveel druk dat velen kiezen om dit terug te pakken en zelfstandig te gaan ondernemen. De politiek zou er naar mening van VZOZ goed aan doen om daar de aandacht en energie op te richten, in plaats van het veroorzaken van een zorginfarct.

Betrek de zelfstandig ondernemer in de zorg bij de ontwikkeling van het fiscaal kader
Ondertussen wacht de zorgsector op het vervolg van het fiscaal kader zzp zorg waarvan de publicatie ook is uitgesteld. In de podcast: De eerste 100 dagen van VZOZ vertelt voorzitter Rene Dongelmans over het fiscaal kader zzp zorg: “Het fiscaal kader zzp zorg kan een snelle en constructieve route zijn naar een duurzame positie voor zelfstandig ondernemers in de zorg, maar we zijn wel kritisch op de inhoud. De beperking van de duur van een opdracht en de hoeveelheid uren aan inzet van zzp zover deze beperkingen nu bekend zet de continuïteit van zorg (nog verder) onder druk en gaat dwars in op de behoefte van de werkvloer. Betrek de zelfstandig ondernemer in de zorg in het proces van het ontwikkelen van dit kader. VZOZ is een onafhankelijke ledenvereniging voor en door zelfstandig ondernemers in de zorg. Wij zijn direct onderdeel van de werkvloer en wij ervaren waar de behoefte ligt in de praktijk”.

Word lid van VZOZ
Ben jij zelfstandig ondernemer in de zorg en wil jij blijven werken als zelfstandig ondernemer in de zorg? Verenig je en zorg ervoor dat je voor jezelf praat in plaats van dat er over jou gepraat wordt. VZOZ is een onafhankelijke ledenvereniging die voor en door zelfstandig ondernemers in de zorg opkomt voor jouw en onze belangen. We bereiken gezamenlijke doelen door met elkaar in contact te staan en samen te werken. Onze missie is: Werken aan oplossingen voor duurzame inzet en bestaanszekerheid van zorgprofessionals.

Lid worden van VZOZ doe je via deze link.

Deel dit artikel

Dit artikel heeft ook in onze nieuwsbrief gestaan. Blijf op de hoogte.