Podcast: De eerste 100 dagen van VZOZ

Hoe gaat het drie maanden na haar start met de nieuwe Vereniging Zelfstandig Ondernemers in de Zorg (VZOZ)? Die vraag was aanleiding voor een nieuwe podcast aflevering: de eerste 100 dagen van VZOZ. Een gesprek met voorzitter René Dongelmans.

Vereniging met een missie
De landelijke vereniging voor zelfstandig ondernemers in de zorg is oktober 2023 van start gegaan. Hoe zijn de eerste 100 dagen verlopen? In een podcast aflevering van ZZP-erindezorg.nl legt voorzitter René Dongelmans wat het doel is van de vereniging en hoe het bestuur kijkt naar ontwikkelingen zoals de concept wet van minister van Gennip en het fiscaal kader zzp zorg. De voortdurende verwijten die zzp’ers kregen de afgelopen jaren zijn volgens de voorzitter niet te combineren met de noodzaak van zzp’ers voor de sector. VZOZ is volgens Dongelmans een vereniging met een missie: een vaste plek voor zzp’ers binnen het zorgstelsel. Duidelijkheid over wanneer je een zelfstandig ondernemer bent is het doel.

Belangenbehartiging moet onafhankelijk
De vereniging is geschrokken van de nieuwe zzp-wet van minister van Gennip; een wet die het werken als zzp’er in de zorg zeer moeilijk kan maken. Het is volgens VZOZ niet goed dat belangenbehartigers op dit moment geen onafhankelijke positie hebben. VZOZ wil hier een verschil in maken door een zuivere ledenvereniging te zijn zonder commerciële belangen. “Of van Gennip heeft zich niets van belangenbehartigers aangetrokken, of er wordt niet naar ze geluisterd.” Het lijkt Dongelmans logisch dat belangenbehartigers samenwerken om ervoor te zorgen dat er wetgeving op tafel komt waar zzp’ers wel verder mee kunnen, maar dit blijkt niet eenvoudig. Hieronder vind je het interview tussen de voorzitter van VZOZ en Lex Tabak van ZZP-erindezorg.nl.

Beluister hier de podcast

Deel dit artikel

Dit artikel heeft ook in onze nieuwsbrief gestaan. Blijf op de hoogte.