Werkgevers: Investeer in je personeel

In een artikel van Zorgvisie heeft ziekenhuisverpleegkundige, zzp-er in de terminale thuiszorg én VZOZ-lid Margret Kortooms een boodschap voor werkgevers: Investeer in je personeel!

Van loondienst naar zzp’er in de zorg
“Waarom maken zorgprofessionals de overstap naar het zelfstandig ondernemerschap? Velen willen louter zorgen, de handen aan het bed zijn, zonder veel administratieve rompslomp. De meeste zorgverleners die zzp’er in de zorg worden doen dat om überhaupt te kunnen blijven werken in de zorg”. Per maand verlaten 25.000 zorgprofessionals vroegtijdig de zorg. Voor 2.500 van deze zorgmedewerkers is het zzp-schap een laatste strohalm om in de zorg werkzaam te blijven en het alternatief op uitstroom. “Medewerkers in loondienst worden gedwongen om in tijden en diensten te werken die niet matchen met hun thuissituatie op dat moment. Er wordt niet of niet op tijd gemanaged om werkdruk en regeldruk te beheersen.” Zelfstandig zorgprofessionals kiezen niet de fijne diensten op de fijne dagen, zij kiezen de diensten die het beste bij ze passen.

Onterechte negatieve beeldvorming over de zzp’er in de zorg
VZOZ ziet regelmatig berichtgeving opkomen waarbij er verkeerde aannames worden gedaan over de zzp’er in de zorg. Onder andere dat zzp’ers in de zorg duur zijn, maar inmiddels laten een aantal gevalideerde kostprijsmodellen ons zien dat dit aantoonbaar niet waar is. Margret denkt ook niet dat zorgprofessionals de overstap maken voor het geld, want er komt veel bij kijken: “Je hebt de kosten van een onderneming natuurlijk ook. Pensioen en arbeidsongeschiktheid zijn belangrijk om goed te regelen. Zorgbestuurders klagen in de media dat ze zzp’ers moeten inhuren die duur zijn, maar eigen medewerkers kosten ook veel geld, zeker in periodes van veel zieken, uitval door hoge werkdruk en niet te vergeten de kosten die gemaakt worden door uitstroom. Zorgprofessionals lopen steeds harder tegen een loonkloof aan. Volgens de laatste AWVN-berekeningen is het gat van 6% nog steeds niet gedicht. Dit zijn dingen waar aan gewerkt moet worden en niet aan het tegenwerken van de zogenaamde dure en lastige zzp’er.”

Een gezonde balans tussen vast en flex
“Waarom kan men niet meedenken en kijken naar wat voor die situatie het beste is, waarom moet men altijd in boxen denken of in regeltjes? Waarom niet durven vertrouwen op de deskundigheid van de zorgverleners? Geeft de kritiek op zzp’ers in de zorg en de maatregelen die men hierin wil nemen verbetering in de kwaliteit of in de kwantiteit? Het is belangrijk dat de flexibilisering niet te ver doorschiet, maar daar waar het 10 tot 20% is geeft het wel een succes. Collega’s in loondienst moeten de zzp’ers kunnen ervaren als noodzakelijke hulp en er blij mee zijn!”

Word lid van VZOZ
Ben jij zelfstandig ondernemer in de zorg? Sluit je dan aan bij VZOZ! Hoe meer leden VZOZ heeft hoe krachtiger onze stem wordt. VZOZ is voor en door zelfstandig ondernemers in de zorg en werkt aan oplossingen voor duurzame inzet en bestaanszekerheid van zorgprofessionals. Meer informatie over het lidmaatschap vind je op www.vzoz.nl

Direct lid worden doe je via
deze link.

Dit artikel heeft ook in onze nieuwsbrief gestaan. Blijf op de hoogte.