2024 wordt een spannend jaar voor de zzp’er in de zorg

2024 wordt een spannend jaar voor de zzp’er in de zorg. We zijn erg benieuwd naar de reactie van demissionair minister van Gennip aangaande het bijzondere wetsvoorstel welke zij in het laatste kwartaal van vorig jaar heeft ingediend. Daarnaast gaat volgens berichtgeving de eerder uitgestelde invoering van het fiscaal kader zorg in juli 2024 van start. Er gebeurt veel en het verdient daarom bijzondere aandacht van iedere zzp’er in de zorg om zich te verenigen.

 

Zogenaamde belangenbehartigers hebben geen resultaat behaald bij het zzp-wetsvoorstel
Vorig jaar stelde de minister de vraag: ‘Wie vertegenwoordigt de zzp’er nu eigenlijk?’ Op dat moment was VZOZ nog in oprichting, maar de vereniging nog niet formeel een feit. Nog voor de formele oprichting van VZOZ was er dan ook geen representatieve belangenbehartiger voor zzp’ers in de zorg zo stelde ook de SER (Sociaal Economische Raad) en de minister heeft daar goed gebruik van gemaakt. Ze heeft haar eigen wetsvoorstel doorgezet en ingediend zonder dat de echte zzp’er aan het woord is gekomen.

De zogenaamde belangenbehartigers hebben achteraf gereageerd op de internetconsultatie, maar laten niet van zich horen over hoe dit nu zover heeft kunnen komen. Zij zaten immers zelf met de minister aan tafel om deze concept-wet inhoudelijk vorm te geven. Uiteindelijk hebben zij onvoldoende invloed gehad, mogelijk doordat zij niet representatief zijn, met als gevolg dat er een gedrocht van een concept-wet op tafel ligt.

Er is nog geen representatieve belangenbehartiger betrokken bij het fiscaal kader zorg
Tegelijkertijd loopt de ontwikkeling van het fiscaal kader zorg waarvan het op 1 januari 2024 ingevoerd zou worden, maar die invoering is volgens berichtgeving uitgesteld naar juli 2024, omdat het fiscaal kader simpelweg geen ruimte krijgt met een dergelijk wetsvoorstel. Maar ook hier geldt; er is tot nog toe geen representatieve belangenbehartiger voor zzp’ers in de zorg betrokken bij het fiscaal kader. VZOZ vind dat heel vreemd, want juist dit fiscaal kader gaat expliciet over zzp’ers die in de zorg werken. En we hebben met het wetsvoorstel dus kunnen zien waar het toe leidt wanneer de zzp’er niet voor zichzelf kan praten.

Word lid van VZOZ
VZOZ vindt dat de zzp’er in de zorg zelf aan tafel hoort te zitten in plaats van dat er over ons gepraat wordt. Dat is in essentie waarom VZOZ is opgericht en hoe de achterban zichzelf het liefste vertegenwoordigd ziet; Onafhankelijk, voor en door zelfstandig ondernemers in de zorg die zelf de koers bepalen. Ondernemers die samen met andere ondernemers hun stem uitbrengen voor één gezamenlijk belang; het belang van de achterban.

Maar dat kunnen we niet alleen en daarvoor hebben we elkaar hard nodig. Alleen samen staan we sterk. Hoe meer leden VZOZ heeft hoe krachtiger onze stem wordt en hoe meer invloed we kunnen uitoefenen als zelfstandig ondernemers in de zorg. En gezien de huidige onderwerpen zijn we geen dag te vroeg.

Dus ben jij zzp’er in de zorg? Sluit je aan bij VZOZ en steun het bestaansrecht en de toekomst van jezelf en die van jouw collega’s. Direct lid worden doe je via deze link.

Deel dit artikel

Dit artikel heeft ook in onze nieuwsbrief gestaan. Blijf op de hoogte.