Idealen verdwijnen bij veel zorgmedewerkers in loondienst

Een relevante steekproef door Ictivity laat zien dat idealen verdwijnen bij veel zorgmedewerkers in dienstverband. Uit deze peiling blijkt slechts 30 procent van de zorgmedewerkers hun idealen in de dagelijkse praktijk nog terug te zien. 10 procent ziet er intussen helemaal niets meer van terug. Dit geldt vooral voor zorgmedewerkers in grote organisaties met meer dan vijfhonderd medewerkers.

De omstandigheden van zorgmedewerkers in loondienst verbeteren niet
Zorgmedewerkers zien graag een aantal belangrijke dingen veranderen. Ongeveer de helft van de respondenten wil een hoger salaris (47 procent), iets minder wil meer tijd kunnen geven aan cliënten (45 procent) en 21 procent wil dat de organisatie meer maatregelen neemt voor verlichting van de werkdruk.


VZOZ ziet dat de omstandigheden van zorgmedewerkers in loondienst niet verbeteren en de politiek durft het niet aan om de zorg ingrijpend te veranderen. Werkgevers blijken medewerkers (nog) geen veilige en gezonde werkplek te bieden; De werkdruk voor vaste medewerkers verbetert niet en wordt onhandelbaar. Voor zorgmedewerkers is het resultaat uiteindelijk slecht werkgeversschap. Om die reden verlaten elke maand 25.000 zorgprofessionals vroegtijdig de zorg. Daarvan blijven 2.500 voor de zorg behouden in de vorm van zelfstandig ondernemer in de zorg.

Werken als zelfstandig ondernemer biedt op dit moment meer bestaanszekerheid
VZOZ ziet dat het werken als zelfstandig ondernemer in de zorg op dit moment meer bestaanszekerheid biedt. Uit recent landelijk onderzoek blijkt dat dat de tevredenheid onder zelfstandig ondernemers in de zorg torenhoog is. Betere zorg kunnen bieden is een van de grootste redenen om de overstap naar het zzp-schap te maken.

Ben jij een (tevreden) zelfstandig ondernemer in de zorg? VZOZ komt op voor de belangen van de zelfstandig ondernemer in de zorg en werkt aan oplossingen voor een duurzame inzet en bestaanszekerheid voor zorgprofessionals. Direct lid worden doe je door hier te klikken..

Deel dit artikel

Dit artikel heeft ook in onze nieuwsbrief gestaan. Blijf op de hoogte.