Het bestuur van VZOZ

Begin 2023 gaf Rene Dongelmans aan het voortouw te nemen in de oprichting van een landelijke vereniging. Onderzoek liet duidelijk zien hoe een landelijke belangenbehartiger voor zorg ZZP’ers eruit moest zien – wanneer je dat de ZZP’ers zelf vraagt. Eén van die eisen was dat een bestuur uit zorgprofessionals bestaat en ervaringsdeskundige is met ZZP. En dat is gelukt; Elk bestuurslid werkt als zelfstandig professional in de zorg. Ze stellen zich voor:

Rene Dongelmans
Voorzitter

Inmiddels ben ik ruim 35 jaar psychiatrisch verpleegkundige.
Mijn expertise ligt met name in de acute psychiatrie. De laatste 5 jaar ben ik zelfstandig ondernemer in de zorg, op basis van ZZP. Reden voor deze stap is dat ik merkte dat loondienst mij steeds meer verstikte en daardoor minder energie had om mijn prachtige vak uit te oefenen.

Het ondernemerschap past mij als een jas, mijn eigen regie, focus op mijn echte werk en de eigen keuzes die ik kan maken hebben zowel mijn privéleven als mijn professionele leven enorm verrijkt. Daarom vind ik het erg kwalijk dat zelfstandig ondernemers in de zorg vaak negatief geframed worden in de media. Veel zorgorganisaties spreken negatief over ons, terwijl we in grote getalen worden ingehuurd. Daarnaast zie ik de politieke ontwikkeling om zzp-ers terug te dringen in loondienst als zeer kwalijk en benauwend. Het is hoog tijd dat we een geaccepteerde en gerespecteerde groep binnen de zorg zijn. Onze groep verdiend erkenning en inspraak in alle ontwikkelingen die gaande zijn. Met velen van ons heb ik vastgesteld dat er geen onafhankelijk partij is die onze belangen behartigd. Met het oprichten van de Vereniging van Zelfstandige Ondernemers in de Zorg (VZOZ) is er een formele gesprekspartner voor alle partijen die er toe doen. Een vereniging zonder winstoogmerk, zonder commerciële belangen. Een vereniging van-, voor- en door zelfstandig ondernemers in de zorg.

Met veel enthousiasme, motivatie en plezier vervul ik de rol van voorzitter. In mijn carrière heb ik bestuurlijke ervaring opgedaan door in verschillende ondernemingsraden van zorgorganisaties bestuursfuncties bekleed te hebben.

Middels deze vereniging wil ik ervoor zorgen dat de stem van onze groep gehoord wordt, onze belangen worden behartigd en dat wet- en regelgeving mét ons in plaats van over ons wordt gemaakt.

Daan van der Stelt
Secretaris
‘Verandering in de zorg lukt alleen wanneer we onze krachten bundelen.’

Daan, van origine muzikant, start in 2009 als gastheer op een zorgafdeling. Gedisciplineerd en gemotiveerd als hij is, besluit hij na een half jaar een opleiding Maatschappelijk Werk te gaan doen. Niet wetende dat hij jaren later, naast muzikant, zichzelf ook verpleegkundige, ondernemer én bestuurslid mag noemen.

Daan: “Na mijn opleiding Maatschappelijk Werk, ben ik aan de slag gegaan als activiteitenbegeleider. Werk dat naadloos aansloot bij mijn grote passie voor muziek. Mensen blij maken, een lach op hun gezicht toveren en het leven iets mooier maken is het mooiste dat er is. Maar na 3 jaar voelde ik de bui hangen en werden er bezuinigingen doorgevoerd. Ontzettend zonde want juist díe bijzondere aandacht voor de cliënt is hard nodig, maar mijn functie zou grotendeels ophouden met bestaan. Als back up besloot ik de opleiding tot Verpleegkundige te doen en ben nog altijd blij met deze slimme keuze.

Tijdens mijn 9 jaar in loondienst, ben ik van afdeling naar afdeling gegaan. Ik ben en blijf een creatieveling dus de afwisseling vond ik heerlijk. Geen dag mag hetzelfde. Al snel voelde ik dat het ondernemerschap me de vrijheid zou geven die me gelukkiger zou maken.

Door mijn jarenlange ervaring op veel verschillende plekken binnen de zorg, zie ik -net als vele anderen- veel gebeuren. De tekorten, de sfeer en de aannames over het ondernemerschap in de zorg, zorgt voor onrust en kwaliteitsafname. Zo wordt er vaak onterecht gedacht dat ZZP’ers enkel uitvoerend werken. Of dat we alleen de krenten uit de pap vissen binnen de zorg. Maar juist als ZZP’er kunnen wij op afstand kijken naar wat er speelt binnen zorgorganisaties. Daarom wil ik mensen graag motiveren en vooral activeren. Er MOET een verandering komen voor de mensen in de zorg. Om deze reden ben ik bestuurslid bij VZOZ (Vereniging Zelfstandig Ondernemer in de Zorg).

VZOZ is een vereniging, die de belangen van zelfstandig ondernemers in de zorg te behartigt. Wat VZOZ bijzonder maakt, is dat het een onafhankelijke ledenvereniging is zonder commercieel belang. Bestuurt en gestuurd door zelfstandige ondernemers. We zijn 1 oktober 2023 gestart en dat is geen dag te vroeg met de wet- en regelgeving die er aan komen. Door onze stemmen samen te voegen, komen we aan tafel bij (landelijke) beslissingsbevoegden en beleidsmakers.

We willen op bestuurs-, management- én werkvloerniveau de verandering inzetten. En dat lukt alleen wanneer we onze krachten bundelen.

Sluit je aan en laten we invloed uit gaan oefenen over ons eigen bestaan als professional in de zorg!

Gea Benting
Penningmeester (waarnemend)

Mijn naam is Gea Benting, 51 jaar, getrouwd en woon in Coevorden in het mooie Drenthe. Al ruim 22 jaar werkzaam in de ouderenzorg en sinds 2023 werkzaam als zzp-er. Daarnaast heb ik thuis een massage praktijk voor sport massage en triggerpoint therapie en ben ik zelfstandig ondernemer samen met mijn man. Wij hebben al ruim 20 jaar een slijterij-wijnhandel.

Ik vind het belangrijk om de zelfstandig ondernemers in de zorg te vertegenwoordigen, zodat deze groep een volwaardig bestaan kan hebben in de zorg. Mijn missie is dan ook om middels een landelijke stem Den Haag te laten weten dat de zorg niet zonder zelfstandig ondernemers in de zorg kan functioneren en dat er na alle negativiteit eindelijk ook eens wat positieve verhalen gebracht kunnen worden.

Met de ledenvereniging VZOZ hoop ik, samen met heel veel andere zorgmedewerkers, een ander geluid te kunnen laten horen in Den Haag om zo te laten weten dat er een andere koers gevaren moet worden!

Ben jij zelfstandig zorgprofessional? Word lid van de vereniging!

Deel dit artikel

Dit artikel heeft ook in onze nieuwsbrief gestaan. Blijf op de hoogte.